07 Januari 2009

Sempena 'Asyura

'Asyura tiba lagi. Namun 'Asyura kali ini suram bila mendengar saudara se-Islam di Palestin diserang bertubi-tubi. Bilangan syuhada' semakin meningkat. Kita sudah bosan mendengar kenyataan-kenyataan mual yang dikeluarkan oleh pihak-pihak yang hanya tahu bercakap tetapi tidak bertindak apa-apa. Kita pula menyambut 'Asyura kali ini dengan diam membisu juga. Bila terkenang hari 'Asyura, teringat bila Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam memerintahkan para sahabat supaya berpuasa. Kemudian Baginda ingin berpuasa pada hari Tasu'a pula kerana ingin bersalahan dengan golongan Yahudi. Dalam kes ini, ada pengajaran penting yang perlu kita ambil iaitu jangan sekali-kali bersetuju dengan Yahudi! Walaupun dalam perkara remeh. Puasa 'Asyura hanyalah sunat saja, namun Baginda berhasrat untuk berpuasa pada hari sebelum itu hanya kerana ingin bersalahan dengan Yahudi. Kalaulah dalam perkara sunat sekalipun atau dengan ungkapan lain perkara kecil pun Baginda ingin bersalahan dengan Yahudi, apatah lagi perkara besar! Apa yang ingin saya sampaikan ialah: Boikot Yahudi! Jangan sekali-kali tiru dan setuju dengan mereka.

Sahabat-sahabat!

Tolong sumbangkan doa untuk saudara-saudara kita di Palestin. Kalau boleh, sumbangkan harta untuk membantu mereka. Kalau susah sangat nak hulurkan sumbangan, pastikan duit anda jangan mengalir ke dana Yahudi Israel. Jangan terlalu pemurah sangat dengan Yahudi bangsat, tapi kedekut sangat dengan saudara sendiri!!

Semoga 'Asyura yang akan datang membawa sinar cemerlang buat saudara kita di Palestin.

p/s: Terkenang juga syahidnya Imam Husain 'alaihissalam. Semoga para syuhada' Palestin dihimpunkan bersama-sama beliau...

Tiada ulasan: