09 Januari 2009

Jangan Tanya Apa Yang Anda Perlu Buat!!

Zionis semakin lama semakin mengganas. Mungkin target mereka ialah menghapuskan terus Gaza daripada peta dunia. Setiap hari, hati kita semakin sedih dan pilu mendengar dan melihat apa yang menimpa saudara-saudara kita di sana. Namun dalam situasi ini, kita sepatutnya jangan bertanya apa yang boleh kita buat untuk membantu meringankan kesengsaraan mereka. Soalan ini tidak sepatutnya timbul! Jangan tanya apa yang boleh anda buat!! Jika anda seorang muslim dan memiliki secebis sensitiviti terhadap nasib sesama muslim, maka sepatutnya anda tahu apa yang perlu dibuat. Soalan ini hanya timbul daripada orang yang kosong otaknya dan tidak ada rasa sensitiviti langsung terhadap nasib saudara se-Islam sendiri.

Setiap orang boleh menyumbang berdasarkan kemampuan. Apa saja sumbangan yang anda hulurkan baik berbentuk material mahupun sokongan moral, semuanya akan dinilai oleh Allah Ta'ala. Anda tetap dikira tergolong dalam golongan Muslimin kerana anda masih peka terhadap saudara anda. Allah Ta'ala tidak mempertanggungjawabkan sesuatu ke atas hamba-hamba-Nya melainkan dengan perkara yang mampu untuk dilakukan berdasarkan keadaan diri masing-masing.

Namun jika anda masih lagi terpinga-pinga, tak tahu nak buat apa.. Saya beri cadangan berikut:

1) Jika anda berkemampuan dari sudut harta, maka hulurkan bantuan berbentuk material. Duit, makanan, pakaian atau apa saja barang keperluan yang difikirkan perlu dan boleh membantu mereka.

2) Jika anda seorang yang kedekut, maka tahan duit anda supaya jangan mengalir ke dana Zionis Israel dan kroni-kroni mereka. Boikot barangan atau produk keluaran mereka. Apa barangan yang perlu diboikot, itu anda boleh dapatkan maklumat daripada laman-laman web atau blog-blog yang khusus mengenai perkara ini.

3) Tolong dirikan sembahyang hajat buat mereka. Sertakan sekali qunut nazilah setiap kali sembahyang lima waktu. Doakan bantuan Allah buat mereka dan kehancuran buat Israel Zionis dan sekutu-sekutu mereka.

4) Jika anda memiliki blog, tolong terbitkan maklumat-maklumat mengenai Gaza serta berikan motivasi buat para pembaca supaya mereka turut menyumbang berdasarkan kemampuan masing-masing.
5) Jika anda seorang yang petah bercakap, maka tolong sampaikan tazkirah atau ceramah bertujuan untuk meniupkan semangat serta memberikan kesedaran tentang peri pentingnya kita menyokong saudara-saudara kita di Gaza sekarang ini.

6) Dan apa saja yang difikirkan perlu. Ini sekadar cadangan yang terlintas dalam benak pemikiran saya setakat ini. Semuanya berdasarkan kemampuan masing-masing. Yang penting, anda kena pastikan yang anda turut menjadi penyumbang. Bukan sekadar duduk goyang kaki dan bertanya, "Apa yang perlu saya buat???" Ini adalah soalan paling bodoh yang pernah dilontarkan dalam situasi genting seperti ini.

Akhir kalam, jangan putus-putus menyumbang buat saudara-saudara kita di Gaza. Jangan putus-putus berdoa buat mereka. Setiap kali dalam sembahyang, selepas sembahyang, ketika tahajud di tengah malam dan bila-bila masa yang dimustajabkan doa. Berdoa dengan penuh perasaan. Ketika berdoa, cuba rasai penderitaan mereka. Biarkan air mata anda mengalir kepiluan. Moga Allah Ta'ala memperkenankan doa anda...

Humair,
Hayyu Sabi', Madinah Nasr,
Kaherah, MESIR.

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Majlis Ilmu Dari Buku Habib Abdullah bin Alwi Al-Haddad
{ Januari 6, 2009 @ 12:29 pm } · { Ahlulbait, Majlis Ilmu }
{ Tags: baitul aman, Majlis Ilmu, masjid } · { Komentar }
Majlis-majlis Ilmu Bulanan bertujuan memberi kemudahan kepada masyarakat Kuala Lumpur dan Selangor khususnya serta masyarakat Malaysia ‘amnya menimba ilmu ajaran agama Islam yang ditinggalkan dan diwasiatkan oleh Al-Habib Abdullah bin Alawi Al-Haddad.
Huraian dari buku-buku beliau akan dihuraikan dalam Bahasa Malaysia.
Kesemua Majlis Ilmu seperti jadual dibawah ini akan diadakan di Masjid Baitul Aman 102 Jalan Damai di Jalan Ampang, Kuala Lumpur:

Majlis Bacaan Ratib Al-Haddad serta Syarahan dan Huraiannya setiap Selasa malam Rabu selepas Solat Maghrib
Hari Sabtu 17 Jan 2009 mulai Solat Maghrib sehingga jam 9:30 malam huraian buku berjudul ‘Nasihat Agama dan Wasiat Iman’
Hari Ahad 18 Jan 2009 mulai Solat Maghrib
huraian buku berjudul ‘Dakwah yang Sempurna dan Peringatan yang Utama’

http://pondokhabib.wordpress.com